fbpx

Bye Bye zomervakantie

Hoera!!! We mogen weer aan het werk!

Vandaag, 2 september zijn alle schoolvakanties weer voorbij. Nederland mag weer aan het werk en de kids mogen weer naar school.

Hoe ervaar jij dat?

Weer structuur en regelmaat
Vind je het eigenlijk wel fijn? Weer weten waar je aan toe bent. Wekkertje zetten, opstaan, douchen, ontbijten, spullen inpakken en gaan. Op naar kantoor waar eerst de vakantieverhalen gedeeld worden en dan weer lekker op de eigen werkplek langzaamaan opstarten. Eerst de mails bekijken en alle nieuwsbrieven van een paar weken oud er uit knallen, dat ruimt al lekker op. Een eerste overleg, wat gaan we deze week doen in aanloop naar het laatste kwartaal van het jaar. Een eerste luchtige koersbepaling hoe en welke doelstellingen nog ‘even’ gehaald moeten worden? Al wat afspraken inplannen om aan die doelstellingen te gaan werken. Weer op tijd lunchen en een wandelingetje met je vaste collega’s maken. ’s Middags nog wat zaken rangschikken en opruimen om de race van het najaar weer aan te gaan.

Deze week doe je het nog even rustig aan, maar het is fijn weer terug te zijn.

Met frisse tegenzin
Of ben jij het type ‘getver-weer-in-het-gareel-van-mij-had-de-vakantie-nog-wel-even-mogen-duren-typetje? Je hebt nou niet echt zin om weer op tijd op te staan. Wel vind je het leuk je collega’s weer te zien en weer wat om handen te hebben. Ook heb je best zin in die projecten die er aan komen, maar….. uitslapen is ook wel lekker en op je gemakje ontbijten, dat kan je wel een jaar volhouden. Beter dan die leidinggevende die al weer met zijn cijfers klaar staat, na een vluchtig ‘Hoe was je vakantie?’, zie je al dat hij helemaal bezig is met het werk dat gedaan moet worden. En ach, dat begrijp je eigenlijk wel.

Uiteindelijk moet de kost verdient worden.

Met pijn in de buik en een slapeloze nacht
Het kan ook zijn dat je er als een berg tegenop ziet! Je voelt al een week lang telkens een steek als je gedachten per ongeluk even op ‘werkterrein’ landen. Je handen worden koud, je krijgt een brok in je keel. “Oh mijn god, volgende week moet ik weer!”

De paniek slaat toe. “Ik wil helemaal niet terug! Wat doe ik daar? Ik ga niet!!!” Maar je moet.

En zo zijn er nog wel meer reacties te verzinnen. En er zijn mengvormen; je krijgt bij de gedachte aan  bepaalde werkzaamheden of bepaalde personen tegenzin of zo’n paniekreactie. Hoe dan ook, weer terug naar het werk doet met iedereen wel wat. Of je er nu zin in hebt of niet, het is weer even anders dan de afgelopen periode van vrijheid.

Goed moment om stil te staan bij jouw loopbaan
Het is ook een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij jezelf. Vraag jezelf eens af: Ben ik nog tevreden met mijn werk? Doe ik (nog) wat ik leuk vind? Heb ik (nog) voldoende uitdaging? Is de balans tussen werk en privé wel in orde? En als de nood wat hoger is: Hoe maak ik het leuker voor mezelf? Wat kan ik doen om ander werk te vinden? Wanneer ga ik dat doen? Wie kan mij daarbij helpen?

Het is even wennen
Bedenk je dat de meeste mensen even moeten slikken als ze weer ‘aan de bak’ moeten. Leven in vrijheid is heerlijk, maar altijd leven in vrijheid…? Uiteindelijk willen de meeste mensen hun tanden wel weer ergens in zetten, aan iets bouwen, een doel halen, uitdaging hebben, zingeving ervaren door actie te nemen of iets te doen. Terug in de dagelijkse routine is weer even wennen en vaak al na een dag voelt het of je niet weg bent geweest.

Als ‘het is even wennen’ een enorme dooddoener is
Zie je er echt als een berg tegenop om weer te beginnen?!! Dan moet er wat gebeuren!!!

Je hebt vast wel een idee hoe je dat aan moet pakken. Bespreek het met je partner, je leidinggevende, collega of personeelsadviseur.

Maak het in ieder geval bespreekbaar
Heb je het gevoel dat je daar niet terecht kan, leg je probleem voor aan mij en maak gebruik van mijn gratis sessie! Ik weet zeker dat je dat al wat lucht geeft! Klik hier https://www.toppcoach.nl/coachsessie/om een afspraak te maken.

Praat er met iemand over

Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van het 45+ ontwikkeladvies als je 45 jaar of ouder bent. Dat is GRATIS. Je Legt je loopbaan even onder de loep en samen kijken we naar de mogelijkheden die je hebt om je werk te verbeteren of jezelf te ontwikkelen. Hier kan je je aanmelden of informatie krijgen: https://www.toppcoach.nl/contactpagina/

Ik ben heel benieuwd hoe jij je eerste werkdag ervaart. Laat je het me weten? Mail je reactie naar Annelies@TOPPcoach.nl

www.TOPPcoach.nl
06 15 39 24 03
Annelies@TOPPcoach.nl

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: